Mjölksyrabakterier

De typer av bakterier som kallas för mjölksyrabakterier kallas ofta för ”goda bakterier”, ett annat vanligt namn för dem är laktobakterier. Det är en grupp bakterier som lever på sockerarter och bryter ner dem till mjölksyra. Annorlunda uttryckt bildar de mjölksyra. Mjölksyrabakterier finns i många olika varianter, de finns naturligt i kroppen samt i vissa livsmedel.

Livsmedel med goda bakterier
Livsmedel som innehåller mjölksyrabakterier är mejeriprodukter som yoghurt, filmjölk, smör, ost, A-fil samt grönsaksinläggningar för att nämna några. De förekommer inte naturligt i livsmedel utan de tillsätts under tillverkningsprocessen.

En del av kroppens bakterieflora
Mjölksyrabakterier finns naturligt i slidan hos kvinnor samt i matsmältningsapparaten hos alla människor. Ett släkte av mjölksyrabakterier som finns i kroppen kallas för lactobacillius. De hjälper kroppen på fler än ett sätt.

I tarmsystemet hjälper de till med matsmältningen. Det är inte helt klarlagt hur de hjälper matsmältningsapparaten, men en trolig anledning är att de minskar chansen för giftiga och potentiellt skadliga bakterier att överleva.

Probiotika
Mjölksyrabakterier som laktobakterier kan användas som probiotika. Vad som menas med probiotika är att man genom kost eller kosttillskott tillför kroppen levande bakteriekulturer som gynnar kroppens naturliga tarmflora. Tillskott av bra bakterier ger positiva effekter på:

  • Hälsa
  • Immunförsvar
  • tarmflora
  • Matsmältning
  • Behandling av underlivsproblem
    Laktobakterier är ett utmärkt alternativ för att åtgärda obalanser i bakteriefloran i slidan. Medel som innehåller mjölksyrabakterier eller laktobakterier finns som gel, kräm samt vagitorier. Kurer av denna sort kallas även för surgörande medel. Vidare finns det kosttillskott med mjölksyrabakterier.

    Laktobakterier kan fungera i förebyggande syfte med kosttillskott eller användas för behandling av bakteriella obalanser som visar sig genom klåda eller illaluktande flytningar.