Lactal

Rubbningar i slidans bakterieflora är bland de vanligaste problemen som kvinnor har med underlivet. Det kan råda en viss förvirring mellan bakteriella obalanser(även kallat bakteriell vaginos) och svampinfektioner.

Det finns en tendens att tro att de flesta problem som rör underlivet kommer från svampinfektioner. Detta stämmer inte riktigt utan i många fall kommer besvären från bakteriella obalanser. Att man förväxlar eller misstar problem i underlivet för svamp beror troligtvis på att bakteriella obalanser är ett för många ett relativt okänt fenomen.

Det är lite oturligt då en bakteriell obalans inte kan kureras med svampmedel. Båda åkommor är vanliga och kräver helt olika behandling, det gäller att se till att man använder sig av rätt sorts kur. En av de bättre medlen mot bakteriella obalanser eller vaginos är lactal.

Hur lactal kan ta bort besvär
Lactal är ett skonsamt och effektivt medel som sänker PH-värdet i slidan till den normala nivån och stimulerar återväxt av mjölksyrabakterier. När balansen i slidans bakterieflora återställs försvinner illaluktande flytningar och irritaion i underlivet. Lactal är lätt dosera och applicera. Formuleringen av medlet är en gel som appliceras inuti slidan.

Likheter och skillnader mellan svamp och bakteriella obalanser
Symtomen på svampinfektioner och bakteriella obalanser har både likheter och olikheter. De likheter de har är att båda kan ge upphov till klåda i underlivet. Båda kan påverka flytningar. Det som skiljer sig är hur flytningarna påverkas.

  1. Om det är en bakteriell obalans som orsakar besvären i underlivet luktar flytningar illa, doften kan påminna om rutten fisk, samt de kan anta en gråvit eller grågul färgton
  2. Svampinfektioner kan orsaka vitaktiga gryniga flytningar som kan påminna om keso till utseende och konsistens. Andra varianter är väldigt tunna flytningar. Doften förändras inte speciellt mycket, den kan påminna om gamla träningskläder eller dofta lätt syrligt

Varför får man bakteriella obalanser
Bakteriella obalanser uppstår i de flesta fall av att PH-värdet i slidan ökar och de tidigare dominanta mjölksyrebakterier minskar i antal. Effekten av mindre mjölksyrebakterier och ett högre PH-värde är att andra mindre önskvärda bakterier växer stort i antal och ger upphov till illaluktande flytningar, klåda och irritation.