Bakteriell vaginos

Slidkatarr används för många åkommor som en kvinna kan få i underlivet. En tillstånd som nästan har blivit synonymt med slidkatarr är bakteriell vaginos. Ett alternativt namn är vaginos. Det är en vanlig åkomma, det uppskattas att upp till 20% av alla kvinnor som har mens drabbas. Vaginos saknar ett bra svenskt namn och det är kanske därför som slidkatarr används som benämning på tillståndet.

Hur botar man bakteriell vaginos
Vaginos är svarar bara på behandling. Man kan kurera åkomman med surgörande medel som innehåller exempelvis laktobakterier eller med antibiotikabehandlingar. Laktobakterier kan alterntivt kallas för mjölksyrebakterier.

Krämer, gel med laktobakterier eller intimtvål som tex Yes intimtvätt är skonsamma mot kroppen, de återställer slidan bakteriebalans och kan stimulera de naturliga mjölksyrebakterierna. Medel av denna typ är effektiva för att ta bort illaluktande flytningar och andra symtom. Det är en god ide att först pröva surgörande medel innan man prövar starkare behandlingar.

Antibiotika är ett alternativ för att behandla bakteriell vaginos. Ibland kan helt enkelt problem med klåda och kroniska flytningar bli så besvärande att man behöver använda ett bakteriedödande läkemedel som exempelvis Flagyl vilket är relativt milt mot kroppen men effektivt mot bakteriella obalanser i slidan. Läkemedel av denna typ kan skrivas ut och skickas hem bland annat genom att använda sig av nätapotek.

Vad är vaginos och är den farlig?
Åkomman är ofarlig, den är inte förknippad med skadliga effekter för hälsan. Den läker med tiden ut av sig själv. Det är omdebatterat ifall problemen kan räknas som en infektion eller förändringar i underlivets bakteriebalans. Vaginos orsakas av en rubbning av slidans bakterieflora. Förändringen av bakteriebalansen beror på att en typ av bakterie växer stor i antal på andra bakteriers bekostnad. Den typ av bakterie som ofta växer i antal garderella vaginalis och laktobakterier (även kallas mjölksyrabakterier) trängs undan.

Symtom och besvär
Tecken på att besvär med underlivet är orsakat av bakteriell vaginos är:

  • Illaluktande flytningar. Doften påminner om rutten fisk
  • Flytningar kan anta en gråvit eller grågul färg
  • Klåda eller sveda kan uppträda kring slidöppningen

En mätning av slidans PH-värde används ofta för att ställa en diagnos på vaginos. PH-värdet ska ligga högt, en mätning ska ge ett resultat över 4.5. Doften på flytningar märks som mest efter menstruation eller efter samlag.

Behandling
Bakteriell vaginos räknas som en ofarlig åkomma och det föreligger inga akuta/direkta hälsoskäl för att behandla vaginos. Det främsta skälet att behandla vaginos är på grund av de besvärliga symtom som dyker i samband med tillståndet. De mest störande symtomen är illaluktande flytningar och klåda i underlivet.

Den förändrade bakteriebalansen kan föra med sig fler oönskade effekter än de tidigare beskrivna symtomen. Slidans bakterieflora skyddar mot infektioner och svamp. En förändrad sammansättning av bakterierna i slidan kan det leda till sämre skydd mot infektioner. I oturliga fall kan infektioner sprida sig till livmodern och äggstockar. Man bör därför vara uppmärksam på förändringar i symtom när man drabbats av bakteriell vaginos.